#Rencana: TradisiTerengganu:Asam Gumpal



..::BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM::..


Alhamdulillah.. pada entri kali ini, aku nak ceritakan sedikit tentang kuih tradisional negeri Terengganu Darul Iman iaitu kuih asam gumpal atau ade juga yang memanggilnya sagupal..Antara yang terdapat dalam wikipedia tentang asam gumpal ialah :

"Kuih asam gumpal ini lebih popular di sebelah pantai timur, terutama di Kelantan dan Terengganu. Kuih asam gumpal ada terdapat dijual secara meluas dan terdapat setiap masa sebagai hidangan petang. Ia mudah didapati dan harganya juga berpatutan. Nama asam gumpal mungkin diambil dari cara membuatnya, iaitu digumpal dengan tangan."

Tertanya-tanya jugak aku sebenarnya.. Mula-mula dengar asam gumpal..ape benda kah..?? Aku letak, mesti die masam2 manis.. Name pun asam kan? huhu. Rupa-rupanya salahh.. Asam gumpal sebenanye manis.. bebola sagu yang dmakan dengan kuah santan.. Aku tulis pasal kuih ni sebabnye my mom ade belikan kuih ni tadi... dan aku sempat makan sikit.. Rupa2nya sedap jugak..huhu..Ibu saya membelinya di sebuah tempat yang sangat femes di sekitar kuala terengganu ni disebabkan rasenye yang sedap.. Kuih ni makin menjadi pehatian ramai dan femes setelah beliau mengubah resepi asal menjadi resepi yang agak moden, setelah munculnya bahan-bahan yang lebih mudah untuk digunakan.. 

Aku ada terjumpa satu artikel pasal die dekat web teganukita.. wahh.. dasyat rupenye makcik ni.. femes gilerr.. buat kuih sperti itu sahaja, tapi dengan inovasi dan kreatif die, akhirnya terkenal masakan die.. Tahniah..! huhu.. Memang bijak la bidang perniagaan ni.. we just need to think outside of the box.. 

Nama

Ye..name dia asam gumpal.. Mungkin sebab cara pembuatan die yang dikepal2.. Tapi, mane asamnye?? Ada certain orang panggil sagu pal.. Means, sagu kepal.. Aku rase, ni la yang sebenarnya nama die.. Sagu yang dkepal.. Mungkin sebutan laju2 oleh slanga org trg jadikan die bertukar menjadi asam gumpal.. I think laa.. Donno the sahih nye.. 

Femes

Memang terkenal jugak la kuih nie.. Especially kat pantai timur nie la.. Makanan feberet orang2 zaman dulu.. but sekarang dah ramai org suke..tua atau muda,.. ramai minat dngan kuih nie.. termasuk lah diri saye..





Comments

Popular Posts